Hvor mye?
Når?
Hvor
Bivirkninger?
Spesielle behov
 

 


Hvor mye?
Du som planlegger graviditet eller som kan regne med å bli gravid, anbefales et daglig folatinntak på 0,4 milligram (400 mikrogram). De aller fleste kvinner i Norge får ikke i seg så mye folat gjennom maten. Derfor anbefaler Statens ernæringsråd at alle kvinner i denne gruppen tar et daglig folattilskudd i form av en tablett som inneholder 0,4 milligram. I tillegg er det viktig å spise folatrike matvarer.


Når?
Lukkingen av ryggmargen skjer helt i begynnelsen av svangerskapet. Derfor skal du ta folattilskudd daglig i en måned før befruktning og i graviditetens første to til tre måneder. Befruktning skjer rundt 14 dager etter første menstruasjonsdag. Dersom du ikke har tatt folattabletter før graviditeten, skal du begynne så snart graviditeten antas eller er kjent.

Ikke alle graviditeter er planlagte, og ikke alle kvinner blir gravide når de ønsker det. Det anbefales at alle kvinner som planlegger å bli gravide, eller som ikke bruker prevensjon, tar en tablett i hele den perioden de kan bli gravide. Det er en god tommelfingerregel å starte med folattabletter når du slutter å bruke prevensjon.


Hvor
På apotek eller medisinutsalg kan du få kjøpt folattabletter på 0,4 milligram (400 mikrogram) uten resept.


Bivirkninger?
Det finnes ingen kjente bivirkninger av folattabletter på 0,4 milligram døgndose i forbindelse med graviditet. Derimot kan det oppstå bivirkninger dersom du tar flere multivitamintabletter for å nå opp til anbefalt daglig folatdose, blant annet for høyt vitamin A-inntak. For høy vitamin A- dose er uheldig for fosteret. Det anbefales derfor å ta tabletter som bare inneholder folat.


Spesielle behov
Du som bruker visse typer medisiner, for eksempel medisiner i forbindelse med epilepsi, kan ha behov for folattabletter som inneholder mer enn 0,4 milligram.

Du som har barn med nevralrørsdefekt, som selv har nevralrørsdefekt, eller som har partner med nevralrørsdefekt, har behov for tabletter som inneholder mer enn 0,4 milligram.

Du bør ikke ta en større døgndose enn 0,4 milligram folat uten å ha fått råd om dette av din lege.